BIGOREXIA

23098633 sWe spreken van bigorexia of spierdysmorfie wanneer de persoon (vaak mannen) onterecht het idee heeft dat zijn lichaam te weinig spiermassa en te veel vet bevat. Het valt in de categorie van stoornissen in de lichaamsbeleving.

De persoon piekert veel over zijn lichaam en gaat in respons daarop doordachte maar vaak ook eenzijdige voedingskeuzes maken (bijv. vooral eiwitrijke voeding, weinig vetten, extra supplementen, ...). Hij gaat veel tijd besteden aan fitnessen en spieroefeningen om het eigen lichaam te veranderen en ‘breder’ te worden. Het resultaat is echter nooit goed genoeg. Eten en trainen wordt zo een eche obsessie en de persoon kan uiteindelijk niet meer stoppen met dit gedrag uit angst om spieren te verliezen en aan vetmassa te winnen. 

Medisch kan de aandoening onder andere leiden tot voedingstekorten en stoornissen in de hormoonhuishouding (cf. verlaagde testosteronwaardes, stemmingsschommelingen). Sociaal treden er vaak problemen op wanneer de persoon aan eetgelegenheden mee moet doen of tijd moet vrijmaken ten koste van het sporten.

Herken je jezelf in dit probleem en zoek je hulp? Wij kunnen je helpen om terug meer vrijheid te krijgen in je doen en laten. Neem contact met ons op voor een intakegesprek.

 


adres praktijk

CENTRUM VOOR EETSTOORNISSEN
Hamsesteenweg 29
3971 Heppen

Ingang en parking via 
Burgemeester Hendrickxstraat

 +32 (0)479/16.34.39